
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7815954 Od: 2018-4-14
| Składniki: 5-8 porcji
1 kg polędwicy wieprzowej 1 batat 1 duża marchewka kawałek selera 1 duża pietruszka 250 g pieczarek 1 cebula 6 ząbków czosnku 2 duże laurowe liście 1 l mięsnego bulionu 100 ml sherry garść świeżej kolendry, posiekanej 1 ½, łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 ½, łyżeczki nasion kolendry 1½, łyżeczki kopra włoskiego ½, łyżeczki pieprzu kajeńskiego ½, łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 g suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy 1 łyżka mąki sól do smaku.....Wykonanie: Nasiona kminu, kolendry i włoskiego kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pieprz kajeński, połowę oregano i tymianku oraz dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj. Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez mięso przez godzinę w chłodnym miejscu. Batata, marchew,pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz pieczarki i przekrój na pół. Obierz cebulę i resztę czosnku. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Na rozgrzany oliwę wrzuć cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj suszone śliwki. Zrumień polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się polędwica wsyp łyżkę mąki. Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną polędwicę (polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.Podawaj gulasz z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. |