![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7823893 Od: 2018-4-14
| PASZTET Z SOCZEWICY – SKŁADNIKI: • 500 g czerwonej soczewicy (najlepiej w połówkach) • 4 marchewki • 2 pietruszki • 3 cebule • 1 szklanka ryżu • 1 szklanka płatków ryżowych • 1/2 – 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej • 1 czubata łyżka przyprawy curry • sól • czerwony pieprz do smaku • 8 łyżek oliwy • bułka tarta do wysypania blaszki • można przyszykować sobie 125 ml mleka kokosowego lub wody, gdyby masa pasztetowa była za gęsta..... 1. Marchewki, pietruszki i cebule obieram. Cebule kroję w kostkę, marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Podsmażam partiami na 4 łyżkach oliwy. Przekładam do miski. 2. Do garnka wsypuję soczewicę i ryż. Zalewam taka ilością wody, żeby sięgała na 3 lub 4 małe palce ponad powierzchnię ziaren. Solę, dolewam oliwę i gotuję pod przykryciem około 15 minut od zagotowania. Ryż i soczewica wciągnie większość płynu. 3. W misce łączę soczewicę i ryż z podsmażonymi warzywami. Dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Masa musi przestygnąć. Gdy jestem w stanie włożyć do niej dłoń, dosypuję płatki ryżowe i skrobię. Wyrabiam raz jeszcze. W razie potrzeby dolewam całe mleko kokosowe. Tu trzeba ilość regulować patrząc na konsystencję. 4. Sporą blaszkę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Wykładam masę i rozsmarowuję. Piekę w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut. Studzę i po zastygnięciu podaję. |