
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7826069 Od: 2018-4-14
| Na około 3-4 porcje:
1 duża polędwiczka wieprzowa sól i pieprz olej Dodatkowo:
1 op. mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku 2-4 łyżki twarożku śmietankowego sól, pieprz olej/masło 4-6 łyżek tartego sera Cheddar..... Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła. Dodajemy cebulę, a po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek i smażymy do czasu, aż wszystkie płyny odparują z patelni. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz soli. W razie potrzeby dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po lekkim przestudzeniu do szpinaku dodajemy serek śmietankowy, mieszamy.Oczyszczone mięso kroimy na około 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbijamy dłonią, doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron.
Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę. Na każdym kawałku rozprowadzamy warstwę szpinaku. Posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 15-25 minut. |