
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7849310 Od: 2018-4-14
| 2pory 2korzenie pietruszki 2małe ziemniaki 2cebule 0.5selera 2 lwody 200 mlśmietanki kremówki 200 gwędzonego boczku 1łyżeczka majeranku 1ząbek czosnku 1liść laurowy 2ziarna ziela angielskiego 4ziarna czarnego pieprzu 4łyżki tartego chrzanu sól, pieprz Do dekoracji jajka ugotowane na twardo....Jak przygotować? Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).
Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.
Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.
Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo. |