
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7853695 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI piersi z kurczaka 1 szt pieczarki 100 g ciasto francuskie 1 szt cebula 1/2 mąka pszenna 1 łyżka Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka śmietana 12% 1 łyżka bulion 150 ml Majeranek suszony Prymat do smaku sól do smaku Pieprz czarny mielony Prymat do smaku Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku..... SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kroki postępowania KROK 1 Na patelni smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. KROK 2 Dodajemy do kurczaka posiekaną cebulę, pora i pieczarki. Smażymy razem ok 3-4 min. KROK 3 Następnie dodajemy mąkę, musztardę i śmietanę, wlewamy bulion i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dusimy razem aż sos zgęstnieje około 2-3 min. KROK 4 Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach większych niż forma w której będziemy zapiekać kurczaka. Nacinamy lekko nożem powierzchnie ciasta. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka z sosem. Na wierz nakładamy ciasto francuskie. Brzegi ciasta wywijamy wg uznania. KROK 5 Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 200 C około 15 min. |