
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2621878 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 6 PORCJI ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach 4 litry zimnej wody ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku) DODATKI OPCJONALNE 1 laska cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część) świeże jabłko 2 - 3 łyżki soku z cytryny..........PRZYGOTOWANIE Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i pomoczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Nastepnie całość zagotować na małym ogniu, dodać cukier. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny. Gotowy kompot odstawić na ok. 2 - 3 godziny. Później można przelać do dzbanków dodając do środka trochę owoców. Resztę owoców można podać na półmiskach w porze podwieczorku. WSKAZÓWKI...Kupując paczkowane owoce suszone sprawdźmy (np. w składnikach na opakowaniu) czy nie są wędzone. Mają być tylko suszone. W czasie gotowania owoce pęcznieją, więc należy użyć odpowiednio dużego garnka. Dodatki opcjonalne nie są konieczne aby otrzymać pyszny i esencjonalny kopot. |