
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6023338 Od: 2018-4-14
| kawa rozpuszczalna
3 łyżki
mleko
80 mililitrów
Carte d'Or Chocolate
320 gramów
skondensowane schłodzone mleko
40 mililitrów
śmietana kremówka
185 mililitrów
ekstrakt z wanilii
0.5 łyżeczki
gorzka czekolada
2 łyżeczki
kostki lodu
rurki waflowe...Krok 1 Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.
Krok 2 Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.
Krok 3 Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.
Krok 4 Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.
Krok 5 Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.Krok 6 Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą. Podawać z rurkami waflowymi. |