
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7645788 Od: 2018-4-14
| Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek żółtych/ mirabelek, 250 g cukru, 0,5 l spirytusu, 1 szklanka wody, 1 szklanka miodu lipowego....Jeśli lubimy bardzo słodkie nalewki, można dołożyć trochę więcej miodu lub cukru, jeśli natomiast nie lubimy takiego słodkiego alkoholu, wtedy, zamiast 250 g cukru można użyć 100 g...Przygotowanie:
Mirabelki musimy umyć i wypestkować (stosujemy jeden z wymienionych wcześniej sposobów). Wydrylowane mirabelki wrzucamy do słoja lub gąsiora i zasypujemy je cukrem. W takim stanie odstawiamy je w ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień, pamiętając, by co jakiś czas nimi wstrząsnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową. Po tygodniu zalewamy zmieszanym z wodą spirytusem i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tym czasie zlewamy alkohol i mieszamy go z płynnym miodem. Rozlewamy w butelki i odstawiamy na 3- 4 miesiące. Przechowujemy nalewkę ze śliwek żółtych w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej odczekać około pół roku przed otworzeniem butelki. Im dłużej nalewka leżakuje, tym lepiej. |