![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7666802 Od: 2018-4-14
| Składniki: 6 szt. białej kiełbasy (ok. 700 g), 1 cebula, 2 łyżki tartego chrzanu, 200 ml śmietanki 30%, 100 ml wody, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz....Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli.Śmietankę 30% przelać do miski, dodać 100 ml wody i mąkę. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z zeszkloną cebulką. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać chrzan i kwaśną śmietanę 18%. Cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 16x30 cm poukładać ponacinaną białą kiełbasę. Następnie zalać wszystko przygotowanym sosem chrzanowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (grzanie góra-dół) i piec bez przykrycia przez około 25 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie przed podaniem można jeszcze posypać całość odrobiną rzeżuchy. |