![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7902739 Od: 2018-4-14
| Składniki:
2-3 goździki, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 1-2 ząbki czosnku, 5-10 dag soli, 0,5 dag cukru (łyżeczka) w lecie nie dawać, szczypta saletry, szczypta kolendry, 1,5 litra wody.... Wykonanie:
Goździki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy zmiażdżyć (wałkiem do ciasta). Wszystkie składniki zmieszać i podzielić na dwie części. Jedną połową natrzeć mięso i pozostawić w lodówce przez 1 dzień. Resztę składników zagotować z wodą. Wystudzoną wodą zalać mięso i pozostawić w zalewie do następnego dnia. Można peklować mięsa różne przez 2-3 tygodnie, wtedy codziennie przewracaj mięso na drugą stronę. Długie leżakowanie mięsa sprawi, że będzie różowe, kruche, smaczne, nadające się do wędzenia, pieczenia oraz gotowania.
Uwaga: Peklowane, wędzone mięsa gotuj powoli, uważając aby nie przegotować, bo w czasie krojenia będzie się kruszyło, a smak Cię nie zadziwi. Aby sprawdzić, czy jest miękkie wystarczy wbić długi, kuchenny widelec, gdy łatwo wchodzi – jest gotowe. Jeżeli nie masz czasu, a zaplanowałaś ugotować golonkę, możesz to zrobić bez peklowania. Wówczas do gotowania nie daj saletry i kolendry, a po ugotowaniu włóż do wrzącej, czystej wody, aby zmiażdżone przyprawy oczyścić i podaj według upodobania. |