
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7902744 Od: 2018-4-14
| Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 20 dag cebuli, 15 dag marchwi, 1 łyżka kminku (niekoniecznie), 2 – 3 listki laurowe, 2 – 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 łyżki mąki, 15 dag smalcu, oleju, 20 – 25 dag boczku surowego, sól, pieprz do smaku..... Wykonanie:
Kapustę wypłukać, pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Spróbować czy kapusta jest odpowiednio kwaśna. Jeżeli smak jest bardzo kwaśny odlewać wodę tyle razy, aby uzyskać dobry smak. Można odcisnąć sok z kapusty, zostawić go, żeby ewentualnie dokwasić na końcu gotowania. Odcedzona kapustę gotujemy wraz z boczkiem, zielem i listkiem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na części smalcu wraz z marchewką. Wkładamy do gotującej się kapusty i dalej gotujemy do miękkości. Roztapiamy resztę tłuszczu, wsypujemy mąkę i mieszamy, aby uzyskać zasmażkę. Płynną zasmażkę łączymy z kapustą, podgrzewamy do zagotowania, doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem, według uznania. |