
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7830472 Od: 2018-4-14
| składniki:500gr.dyni pokrojonej w cienkie plastry(waga po obraniu),400gr. cukini pokrojonej w plastry,200ml. śmietany kremówki,200ml. mleka, 1 duża cebula,2 ząbki czosnku,100gr.żółtego sera,200gr.sera mozzarella, łyżka łagodnej musztardy,zioła prowansalskie,łyżka masła,łyżka oliwy.... Przygotowanie Cukinię posypać solą,gdy puści sok przełożyć na sitko i odstawić aby obciekła.Masło i oliwę rozgrzać w rondlu,zeszlić posiekaną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę,smażyć na średnim ogniu aż zmiękną.Dolać śmietanę i mleko ,gotowć na małym ogniu do zgęstnienia sosu.Zdjąć z ognia,dodać musztardę,starty żólty ser,przyprawić ziolami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W żaroodpornym naczyniu ułożyć cukinię,dynię,polać sosem.Piec 50-60 minut.Po 30 minutach pieczenia na wierzchu zapiekanki rozłożyć plastry mozzarelli.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|