
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7849914 Od: 2018-4-14
| Składniki 35 dag gotowego makaronu lasagna 20 dag sera salami w plasterkach 5 jajek 5 dag startego sera typu cheddar 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki masła 2 łyżki margaryny sól pieprz Sos beszamelowy 2 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki białego pieprzu sól Sos mięsno-pomidorowy 40 dag mielonego mięsa wołowego 50 dag pomidorów 1 cebula 10 dag selera 1 marchew 2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku.... Przyrządzanie Na początek przygotować sos beszamelowy. Na małym ogniu rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos mięsno - pomidorowy. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i czosnek, dodać wołowinę i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Seler i marchew obrać, umyć, pokroić na plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.
Dorzucić bazylię, dusić przez 35 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić całość jeszcze 10 min. Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, układać w nim warstwami w kolejności: makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy. Na samą górę ponownie ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza. |