
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7884230 Od: 2018-4-14
| Składniki: 30 dag makaronu świderki lub rurki, 40 dag świeżych lub 25 dag mrożonych liści szpinaku, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 150 ml śmietany, 2 jajka, 10 dag sera z niebieską pleśnią, 2 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz...... Przygotowanie: Zapiekanka ze szpinakiem to wyjątkowo smaczne danie. Możesz ją przygotować jako lasagne ze szpinakiem, polaną beszamelem i posypaną parmezanem lub zrobić nieco prostszą wersję. My proponujemy dodać do niej ser z niebieską pleśnią, który ma mocny aromat idealnie pasujący do szpinaku.
Zapiekanki makaronowe robi się wyjątkowo szybko. Wystarczy podgotować makaron, dodać ulubione warzywa i mięso i... gotowe. Jak zrobić idealną zapiekankę ze szpinakiem?
Makaron ugotuj al dente, czyli na ząb. Szpinak zblanszuj na patelni z dodatkiem masła. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wcześniej wyjmij go z zamrażarki. Dodaj do szpinaku ser z niebieską pleśnią oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. W misce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietaną oraz startym parmezanem. Przełóż makaron ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego i polej masą jajeczną. Zapiekankę ze szpinakiem piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Jej wierzch powinien być równomiernie zrumieniony. Smacznego! |