
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5161537 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI mąka pszenna
3 szklanki wrzątek
ok. 1 szklanki sól
jajko zielononóżki
1 sztuka kaszanka
1 1/2 kg masło
2 łyżki śliwki wędzone
4-5 sztuk majeranek
1 łyżka wino czerwone wytrawne
1/2 szklanki pieprz
smalec
1 łyżka masło klarowane
2 łyżki cebula
4 sztuki dynia
200 g majeranek świeży....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz: Na patelni rozpuść masło i wrzuć obraną z flaka Kaszankę JBB. Mocno rozdrobnij podczas smażenia, aby powstała jednolita masa. Dodaj teraz drobno posiekaną śliwkę, majeranek, dużo pieprzu i wino. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.
Ciasto: Do mąki wbij jajko i powoli dodawaj wody, aby się nie zaparzyło. Dopraw solą. Ciasto podziel i dokładnie rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż łyżkę kaszanki.Gotuj partiami lub piecz w temp. 200°C, aż się zrumienią. W rondelku rozpuść smalec z masłem, posiekaną w piórka cebulkę i duś chwilę na małym ogniu. Dynię pokrój w drobną kostkę i wrzuć pod koniec smażenia do cebuli wraz z majerankiem i solą. Gotowe pierogi polej cebulą z dynią. |