
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3898423 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 PORCJE 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami 500 ml rosołu lub bulionu 400 g kefiru lub zsiadłego mleka 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 2 małe ogórki gruntowe 1/2 ząbka czosnkuPRZYGOTOWANIE Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich. Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą). Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków. 1 łyżeczka octu......... |