
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3990840 Od: 2018-4-14
|
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Składniki Na Zupę:
ok. 800 g buraków 2 średnie marchwie 1 większa pietruszka kawałek selera (wielkości połowy pięści) 0,5 średniego pora kawałek mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet kurczaka) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki octu ok. 1 łyżka cukru sól pieprz 2 łyżki majeranku 1 ząbek czosnku ok. 200 g śmietany np. 18% ok. 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej
Składniki Na Ziemniaki Okraszane: ok. 8 średnich ziemniaków ok. 3 mniejsze cebule tłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżek......Przygotowanie Zupy: Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka. Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części. Włożyć do garnka. Dodać porcję mięsa. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza majerankiem. Zalać wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku buraków jakimi dysponujemy). Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak. Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni majeranek. Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu. Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej soli, cukru, octu i pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu). Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego. Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.Dodajemy do odlanej ilości śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek. Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając. Zupę podawać z okraszonymi ziemniakami.
Przygotowanie Ziemniaków Okraszanych: Obrać ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić. Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane cebule. Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do ziemniaków i dodać cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.
|