
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3990889 Od: 2018-4-14
Ilość edycji wpisu: 1 |
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchew 0,5 średniej pietruszki kawałek selera (wielkości pięści) 800 g brokuła (z czego tylko 600 g licząc same różyczki z ich małymi łodygami) 1,3 l wody lub bulionu drobiowego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki cukru lub słodziku szczypta gałki muszkatołowej sól 2-3 krople Tabasco 2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego....Przygotowanie: Rozgrzać rondel. Międzyczasie posiekać cebulę (nie musi być dokładnie i drobno). Posiekać czosnek. Wlać olej do rondla. Dodać cebulę. Przesmażyć na złocisto. Dodać czosnek. Przesmażyć krótko, aby czosnek się nie zbrązowiał. Międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Dodać do cebuli z czosnkiem. Krótko przesmażyć, aby warzywa się zrumieniły. Dodać umyte różyczki brokuła wraz z ich małymi łodygami. Dodać liście laurowe. Dodać cukier. Zalać wodą/bulionem. Gotować kilka minut do miękkości brokuła, pamiętając o tym, że brokuł nie powinien się rozgotować, bo to spowoduję, że zupa będzie lekko gorzka, brokuł powinien być al dente o wyraźnym zielonym kolorze jak przed ugotowaniem. Z zupy wyciągnąć liść laurowy. Zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą.Dodać Tabasco. Dodać śmietanę. Wymieszać lub ponownie zmiksować do połączenia się składników. Podawać solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym, z nasionami jak u mnie np. ziarna słonecznika.
|