
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #4817670 Od: 2018-4-14
| Składniki: 2,3 l wody większa porcja mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze schabu wielkości dłoni) 4 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki mały kawałek selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści) 2 garście pokrojonego w pół-plastry pora 0,5 średniej cebuli 2 średnie ziemniaki 1 saszetka kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej) 1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g) sól pieprz natka pietruszki....Przygotowanie: Do garnka włożyć mięso. Zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk. Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania. Dodać pokrojoną w pół-plastry marchewkę. Dodać pokrojoną w małą kostkę pietruszkę. Dodać pokrojony w małą kostkę seler. Dodać pora. Dodać cebulę. Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać kaszę jęczmienną. Odlać ok. pół szklanki samego bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia serek topiony. Wlać z powrotem do zupy. Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków i kaszy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić z płomienia. |