
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5254119 Od: 2018-4-14
| Składniki 1/2 kg kalafiora 750 ml bulionu jarzynowego 400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 125 ml śmietanki 30% 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku pieczywo 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól....Przygotowanie Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut.
Do garnka dodaj wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut. |