
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5380906 Od: 2018-4-14
| Składniki:
2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 300 g boczniaków 3 łyżki oleju roślinnego 3-4 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina łyżka suszonej słodkiej papryki łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1,2 l wody lub wywaru warzywnego 1/2 gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki zmielonej sól, pieprz ew. sos sojowy do smaku..Przygotowanie:Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera w cienkie słupki. Cebulę w kostkę a pora w pół plasterki.\Warzywa podsmaż na oleju, około 5 minut. Następnie dodaj grzyby, smaż jeszcze chwilę ale nie za długo aby się nie rozpadły.Następnie dodaj przyprawy: czosnek i imbir starte na drobnej tarce oraz liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę w proszku. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając delikatnie aby nie rozdrobnić grzybów.Wlej wodę lub wywar warzywny. Zetrzyj gałkę muszkatołową, gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości warzyw. |