
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5436780 Od: 2018-4-14
| 2pory 2korzenie pietruszki 2małe ziemniaki 2cebule 0.5selera 2 lwody 200 mlśmietanki kremówki 200 gwędzonego boczku 1łyżeczka majeranku 1ząbek czosnku 1liść laurowy 2ziarna ziela angielskiego 4ziarna czarnegopieprzu 4łyżki tartego chrzanu sól, pieprz....Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).
Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.
Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.
Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo. |