
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6556123 Od: 2018-4-14
| Składniki 250 g ciecierzycy 1 l bulionu jarzynowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 5-6 pomidorów 1/4 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pieprz czarny mielony i sól do smaku 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki lub świeża kolendra do przybrania....Przygotowanie Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość smaż około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa podlej bulionem. Przypraw do smaku. Gotuj razem około 10 minut.Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Całość zagotuj. Zupę z ciecierzycą udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. |