
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6668053 Od: 2018-4-14
| 1 wędzony oscypek
0,75 l zakwasu na żurek
25 dkg białej kiełbasy
6 szalotek
4 średnie ząbki czosnku
150 ml kwaśnej śmietany
ziele angielskie
majeranek
liść laurowy
pieprz
sól
6 kromek chleba razowego na zakwasie (do podania)Białą kiełbasę zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litr). Przez 3-5 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a po kilkunastu minutach obrane cebulki. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.
Pod koniec gotowania wrzucamy do garnka skórkę skrojoną z oscypka. Kiełbasę wyjmujemy. Do wywaru wlewamy żur, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Potem dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy majerankiem i pieprzem, na samym końcu dodajemy śmietanę. Taki żurek można podawać z grzankami (najlepiej z chleba razowego), a całość posypuje się resztą oscypka, który trzeba zetrzeć na tarce. |