![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6702879 Od: 2018-4-14
| Składniki:
20 dag brukselki
por
łyżka masła i łyżka oleju
2 korzenie pietruszki
2 spore ziemniaki
1 marchewka
liść laurowy
5 szt ziela angielskiego
sól
pieprz świeże zioła – u mnie po łyżce kopru, pietruszki i szczypiorku
4 kostki mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
do podania oliwa z oliwek najlepszej jakoś lub dobry olej tłoczony na zimno, kiełki..Wykonanie:
Pora siekamy drobno.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej i dusimy pora.
Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pora, obsmażamy minute i zalewamy wszystko litrem wody. Dodajemy obraną marchewkę (całą), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 20 min aromatyczny bulion.
Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na połówki i dorzucamy do zupy – gotujemy jeszcze 10 min. Zupę wyłączamy.
Dodajemy sól, pieprz, zioła, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z zupy wyławiamy marchewkę (nie chciałam jej miksować by nie popsuła koloru, ale na koniec, pokrojoną w plasterki wrzuciłam do zielonego kremu).
Zupę miksujemy – można na zupełnie gładki, jednolity krem a można jak ja, tak by widać było maleńkie kawałeczki liści.
Doprawiamy do smaku.
Porcje zupy podajemy skropione dobrą oliwą i posypane kiełkami (można przyozdobić je też ugotowanymi brukselkami). |