
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7524221 Od: 2018-4-14
| Składniki zielone szparagi
700 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr
1 sztuka
ziemniaki
200 gramów
cebula
100 gramów
mleko
300 mililitrów
śmietana 36%
100 mililitrów
płatki migdałowe
2 łyżki
ocet balsamiczny
30 mililitrów
pieprz cayenne
2 szczypty
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
1 szczypta
oliwa z oliwek
50 mililitrów....Krok 1 Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.
Zupa z zielonych szparagów - Krok 1 Krok 2 W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej 500 mililitrami wody i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne.
Zupa z zielonych szparagów - Krok 2 Krok 3 Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.Krok 4 Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito.
Zupa z zielonych szparagów - Krok 4 Krok 5 Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego. |