
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7658381 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI: ZUPA KRUPNIK • 1 skrzydło z indyka lub 2 udka z kurczaka lub 500 g żeber wieprzowych • 3 marchewki • 2 pietruszki • ½, korzenia selera • 4 litry wody • 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej • 2 cebule • natka pietruszki • sól • czarny pieprz...PRZYGOTOWANIE: ZUPA KRUPNIK 1. Marchewki, pietruszki i selera obieram a następnie ścieram na tace o grubych oczkach. 2. Cebule obieram i kroję w kostkę. 3. Warzywa wkładam do garnka dodaję i 4 litry wody. Doprawiam solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu dodaję kaszę jęczmienną. Krupnik gotuję ponad godzinę. 4. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Gdy ziemniaki są miękkie dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały. 5. Gdy warzywa są miękkie wyłączam zupę i wyławiam skrzydło z indyka. Doprawiam w razie konieczności sola oraz pieprzem. 6. Przed podaniem posypuję rozdrobnioną pietruszką. |