
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7853691 Od: 2018-4-14
| Składniki: biała fasola0.75 szklanki cebula1 szt. czosnek3 ząbki ziemniaki4 szt. masło2 łyżki stołowe włoszczyzna1 szt. bulion warzywny1 l liść laurowy2 szt. Serek topiony2 szt. sól1 szczypta pieprz1 szczypta majeranek1 szczypta cząber1 szczypta kminek1 szczypta śmietana kremówka3 łyżki stołowe.... Kroki przygotowania: biala-fasola-fot.iStock-1. Fasolę zalewamy na noc wodą, rano odcedzamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. czosnek-zabki-fot.iStock-min2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dokładamy włoszczyznę i ziemniaki, podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie. grzanki-zupa-fot.iStock- (2)3. Dokładamy ugotowaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, mieszamy do rozpuszczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, którego gęstość regulujemy, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania fasoli, na koniec ew. zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy grzankami i świeżym majerankiem.
|