
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3293813 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 PORCJE ok. 850 g filetów z karpia, oczyszczonych 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, mąka pszenna, masło klarowane do smażenia 2 łyżki miodu + 2 łyżki musztardy + 1 łyżeczka oliwy.........PRZYGOTOWANIE Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje. Posypać solą a następnie obtoczyć w mące pszennej. Cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć płaty karpia w naczyniu przekładając je cebulą, lekko docisnąć, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na noc lub maksymalnie 2 dni. Wyjąć karpie z naczynia, usunąć cebulę (nie będzie potrzebna) i włożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami po około 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć obrany i cieniutko pokrojony czosnek. Polać mieszanką miodu, musztardy i oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec przez około 15 minut. |