
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #4033236 Od: 2018-4-14
Ilość edycji wpisu: 1 |
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej (kupiłam piękny kawałek od znajomego rzeźnika) 1 marchewka 200 g grzybów 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki oregano 1 szklanka czerwonego wina olej ryżowy SoRiso Naturalny do smażenia....Wykonanie: Moją łopatkę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Rozgrzałam na patelni olej SoRiso i wrzuciłam na patelnię pocięte mięso. Mięso obsmażyłam dokładnie (używam oleju ryżowego bo ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i jest zdrowszy).Obrałam marchewkę i pokroiłam.Następnie obrałam, pokroiłam czosnek i cebulę.Na patelni, na której przygotowywałam mięso delikatnie rozgrzałam olej SoRiso, a następnie podsmażyłam cebulę i czosnek.
Grzyby (w moim przypadku opieńki) wyczyściłam szczoteczką i umyłam. Tak przygotowane grzyby, marchewkę, czosnek, cebulę i mięso włożyłam do garnka. Mój gulasz przyprawiłam: solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dolałam czerwonego wina i delikatnie dusiłam aż do miękkości. |