
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6641863 Od: 2018-4-14
| Składniki dla 4 osób
3 piersi z kurczaka zagrodowego,
Pęczek natki pietruszki,
Około 150 g sera gruyere,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
Panierka:
bułka tarta,
1 jako,
Parmezan,,Sos jogurtowy z chilli
200 g naturalnego jogurtu typu greckiego,
1 papryczka chilli,
Sól, pieprz,
Sok z ½, cytryny... Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy tak, aby powstał jeden większy płat mięsa – lekko rozbijamy mięso na foli. Doprawiamy solą, pieprzem.
Natkę pietruszki myjemy, kroimy drobno i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Natkę pietruszki i starty ser wykładamy dość szerokim pasem na mięso i zwijamy w rulon.
Ser parmezan ścieramy i mieszamy z bułką tartą. Jajko rozbijamy z dodatkiem soli i pieprzu.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Na dużej patelni wlewamy i rozgrzewamy olej.
Roladki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce z parmezanem i smażymy na patelni około 3 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy tłuszczu w którym smażyło się mięso i zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Wyjmujemy i jeszcze około 5 minut trzymamy i dopiero potem kroimy w plasterki.Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy chilli, sól, pieprz i sok z cytryny – mieszamy. |