
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5499631 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI Składniki: na 2 porcje liście sałaty 150 g filetu z indyka 1 garść liści świeżej mięty winne jabłko ½, małej czerwonej cebuli słoiczek sera feta w zalewie ziołowej sok jabłkowy niesłodzony, najlepiej bio 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu b0vi...SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1 Indyka myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki (wielkość wedle uznania). 2 Odlewamy oliwę ze słoiczka z fetą. Oliwę mieszamy z sokiem jabłkowym. Zalewamy nią kawałki indyka, dorzucamy polowe liści mięty, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, jeśli mamy więcej czasu - najlepiej na kilka godzin. 3 Po tym czasie całość, indyka i marynatę wylewamy na patelnię i smażymy. 4 Na talerzach rozkładamy sałatę. Układamy przestudzone lekko kawałki indyka. Wykładamy fetę ze słoiczka. 5 Kroimy jabłka w dość drobną kostkę, cebulę w cienkie plasterki. Posypujemy nimi sałatkę. 6 Przygotowujemy dressing. Pozostałą oliwę ze słoiczka mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, posiekane liście mięty, doprawiamy, wstrząsamy. Polewamy nim sałatkę. Podajemy z bagietką. I białym winem (nie tak jak na zdjęciu)... |