
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7973474 Od: 2018-4-14
| Składniki dynia piżmowa
1 kilogram
syrop klonowy lub miód
3 łyżki
czerwona cebula
2 sztuki
oliwa z oliwek
80 mililitrów
cytryna
2 sztuki
ząbek czosnku
1 sztuka
rukola
300 gramów
Przyprawa Za'atar Knorr
1 opakowanie
natka pietruszki
5 gramów
sól
1 łyżeczka
orzeszki pinii
60 gramów
Chili z Indii Knorr
1 łyżeczka...... Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Z cytryny otrzyj skórki i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Sałatka z pieczonej dyni - Krok 1 Krok 2 Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.
Sałatka z pieczonej dyni - Krok 2 Krok 3 Razem z dynią do piekarnika wstaw orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły |