Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
CIASTO ARBUZOWIEC |  |
| | kotek | 25.08.2020 18:35:58 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5780201 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia..SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:
3 białka, duże 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
300 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody...SKŁADNIKI NA MASĘ ARBUZOWĄ:
500 g miąższu z arbuza (bez pestek) 2 galaretki arbuzowe (ew. truskawkowa) SKŁADNIKI NA PONCZ:
1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru..Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cały czas miksując na średnich obrotach powoli cukier. Miksujemy ok. 2-3 minut, następnie dodajemy żółtka. Na koniec w kilku partiach stopniowo wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy powoli najlepiej dużą łyżką drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu rzucamy biszkopt z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę, aby nam nie opadło. Wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier i sok z cytryny. Chwilę miksujemy, następnie przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec wsypujemy mak i łączymy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 30 min. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy stopniowo ostudzoną żelatynę.
Ciemny biszkopt układamy w formie i nasączymy ponczem (wszystkie skł. na poncz wymieszane razem), wykładamy kremówkę i wkładamy na godzinę do lodówki, aby stężała. Po tym czasie układamy bardzo delikatnie na wierzch biszkopt makowy.Arbuza kroimy na kawałeczki i wkładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż puści sok i zacznie być miękki (ok. 15 min). Powinien być mniejszy, ale nie w formie papki. Wsypujemy galaretki arbuzowe lub truskawkowe i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy i następnie wkładamy do lodówki. Tężejąca masę wykładamy na biszkopt makowy. Ciasto chłodzimy min. kilka godzin lub cała noc. | | | Electra | 26.04.2025 01:40:28 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|