| Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
 Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
 Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
 Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 
 
 
 
 
 |  | Strona: 1 / 1    strony: [1] | 
 
 | CIASTO ARBUZOWIEC  |  | 
 |  |  |  | kotek | 25.08.2020 18:35:58 |  |  
 Grupa: Moderator
 
 Posty: 2930 #5780201
 Od: 2018-4-14
 
 | SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 
 3 jajka
 1/2 szklanki cukru
 1/3 szklanki maki tortowej
 2 łyżki kakao
 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia..SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:
 
 3 białka, duże
 1/2 szklanki cukru
 2 łyżki mąki tortowej
 1 łyżeczka soku z cytryny
 2,5 łyżki maku
 SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
 
 300 ml śmietanki kremówki 30%
 3 łyżki cukru pudru
 1,5 łyżeczki żelatyny
 1/4 szklanki gorącej wody...SKŁADNIKI NA MASĘ ARBUZOWĄ:
 
 500 g miąższu z arbuza (bez pestek)
 2 galaretki arbuzowe (ew. truskawkowa)
 SKŁADNIKI NA PONCZ:
 
 1/3 szklanki wody
 2 łyżeczki soku z cytryny
 1 łyżka cukru pudru..Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cały czas miksując na średnich obrotach powoli cukier. Miksujemy ok. 2-3 minut, następnie dodajemy żółtka. Na koniec w kilku partiach stopniowo wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy powoli najlepiej dużą łyżką drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu rzucamy biszkopt z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę, aby nam nie opadło. Wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
 
 Białka najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier i sok z cytryny. Chwilę miksujemy, następnie przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec wsypujemy mak i łączymy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 30 min. Studzimy.
 
 Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy stopniowo ostudzoną żelatynę.
 
 Ciemny biszkopt układamy w formie i nasączymy ponczem (wszystkie skł. na poncz wymieszane razem), wykładamy kremówkę i wkładamy na godzinę do lodówki, aby stężała. Po tym czasie układamy bardzo delikatnie na wierzch biszkopt makowy.Arbuza kroimy na kawałeczki i wkładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż puści sok i zacznie być miękki (ok. 15 min). Powinien być mniejszy, ale nie w formie papki. Wsypujemy galaretki arbuzowe lub truskawkowe i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy i następnie wkładamy do lodówki. Tężejąca masę wykładamy na biszkopt makowy. Ciasto chłodzimy min. kilka godzin lub cała noc.
 |  |  |  |  | Electra | 31.10.2025 17:12:17 |  |  
 
  | 
			
			
		 | 
 
 |  | Strona: 1 / 1    strony: [1] | 
 
 | << Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> | 
 
 
 | Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! | 
 
 
 |