
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6629019 Od: 2018-4-14
| Składniki • Masa makowa: • 150g suchego mielonego maku, • 30g miękkiego masła, • 2 łyżki cukru, • 1/6 szklanki miodu, • 20g rodzynek, • 20g suszonej żurawiny, • 2 suszone śliwki, • 1,5 łyżki wiórek kokosowych, • 15g posiekanych orzechów włoskich, • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, • Kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego, • Budyń: • 1 opakowanie budyniu waniliowego, • 2 łyżki cukru,2 łyżki masła, • 400ml mleka, • Dodatkowo: • 9 kromek chałki, • 300-400ml mleka, • Suchy mak do dekoracji.... Wymieszaj ze sobą wszystkie bakalie. Masa makowa: Mak zalej 1/2 szklanki mleka i ½, szklanki wody. Odstaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odsącz mak na gazie. Dokładnie odciśnij go z wody. Warstwowe makówki (makiełki)2. Miękkie masło utrzyj z cukrem mikserem do białości. Dodawaj stopniowo mak. Po zmiksowaniu dodaj pozostałe składniki.3. Budyń: Zagotuj 300ml mleka z cukrem i masłem. W pozostałym mleko rozprowadź budyń. Na gotujące się mleko wlej roztwór budyniowy. Gotuj razem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmij z ognia i wystudź. Warstwowe makówki (makiełki)4. Przygotuj 3-4 pucharki. Kromki chałki przekrój na pół. Maczaj kromki chałki w mleku. Nie zanurzaj na zbyt długo, aby chałka za bardzo nie namiękła. Na spodzie każdego pucharku ułóż warstwę z chałki.5. Następnie układaj warstwę z budyniu, a później warstwę z maku. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być bułka. Posyp wierzch suchym makiem. Odstaw desery na całą noc. |