Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Pierniczki serduszka |  |
| | kotek | 14.02.2021 13:22:42 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7237883 Od: 2018-4-14
| 100 gram masła (pół kostki) 1/4 szklanki miodu pół szklanki brązowego drobnego cukru 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajo kurze cukier puder (do lukrowania) kawałek buraka (do zrobienia różowego lukru)....Przepis na proste pierniczki serduszka:
Masło z miodem roztopiłem w garnku (na wolnym “ogniu”). W dużej misce wymieszałem wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszałem. Dodałem jajko i lekko ostudzone masło z miodem. Dokładnie wymieszałem łyżką, a potem mikserem. Powstała sypka masa, którą wyrobiłem rękami.
Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba podzielić je na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na placek o grubości 3 – 5 milimetrów (ja zrobiłem różne). Foremką wyciąłem serduszka i kładłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie z ciasta wyszły 3 pełne blachy pierników). Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni dokładnie 10 minut.
Upieczone pierniki studziłem, jak już pisałem, na szmatce. Kiedy wszystkie były już zimne, udekorowaliśmy lukrem, który zrobiłem z cukru pudru, ciepłej wody (którą wcześniej zalałem kawałek buraka i kawałek startego buraka, żeby uzyskać piękny różowy kolor lukru). Kiedy lukier wyschnie, pierniki są gotowe.
Podobno są w stanie leżeć dość długo, ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić 🙂, Smacznego! | | | Electra | 22.02.2025 19:24:28 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|