Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Śmietanowiec |  |
| | kotek | 25.03.2021 08:34:39 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7588911 Od: 2018-4-14
| Składniki na spód: kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów do wyłożenia tortownicy... Składniki na masę serową z galaretkami: 3 galaretki o różnych kolorach i smakach np. truskawkowa, agrestowa, jagodowa 2 galaretki cytrynowe lub winogronowe (przezroczyste) 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 350 ml serka homogenizowanego (waniliowego) lub gęstej kwaśnej śmietany 18%, schłodzonej..3 kolorowe galaretki rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu (każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody zamiast w 500 ml). Wystudzić i przelać do niedużych pojemniczków wyłożonych folią spożywczą. Schłodzić. Po stężeniu wyjąć z pojemniczków (pociągając za folię) i pokroić w 1 cm kostkę.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty poukładać na dnie formy.
Przygotować masę śmietanową: 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu (czyli łącznie zużyć 500 ml wrzątku). Całkowicie wystudzić, lekko schłodzić – galaretka nie może do końca się stężeć, powinna pozostać płynna...Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej serki homogenizowane i ubić do połączenia. Małą strużką wlewać wystudzone lecz całkowicie płynne lub lekko gęstniejące galaretki cytrynowe, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Masę śmietanową wymieszać z pokrojonymi w kostkę galaretkami, pozostawiając trochę z nich na ozdobę wierzchu. Jeśli mieszanka będzie zbyt rzadka, włożyć na chwilę do lodówki (uwaga – szybko tężeje!). Wylać na ułożone w formie biszkopty. Włożyć do lodówki i poczekać, aż masa śmietanowa całkowicie stężeje. Wierzch przyozdobić pozostałymi kostkami galaretek, można też ozdobić sezonowymi drobnymi owocami.
Wyjąć, kroić i podawać. Śmietanowiec przechowywać w lodówce. | | | Electra | 26.04.2025 01:47:27 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|