
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7666731 Od: 2018-4-14
| NA CIASTO: 1 duże jajko, 100 gramów masła w temperaturze pokojowej, 30 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 50 gramów orzechów włoskich lub migdałów, 40 gramów cukru pudru, 100 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej. NA POLEWĘ: 150 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel 1/4 szklanki śmietanki kremówki, 50 gramów cukru pudru.NA NADZIENIE: 2-3 łyżki frużeliny lub dżemu wiśniowego z kawałkami owoców, wiśnie z wiśniówki (jeżeli chcesz przyrządzić ciasto „z procentami”). DO DEKORACJI: płatki migdałów, pokruszone orzechy, wiśnie, bakalie (suszone morele, żurawina, rodzynki)....PRZYGOTOWANIE Zacznij od przygotowania spodu czekoladowego ciasta z wiśniami. To szybka i prosta czynność, polegająca na połączeniu i dokładnym zagnieceniu wszystkich składników razem. Tak przygotowaną bazę przenieś no prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wyłóż dokładnie spód i boki.
Jeśli chcesz zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami w formie wianka, to po zagnieceniu przełóż je do lodówki, a po upływie 30 minut rozwałkuj i korzystając ze szklanki lub miski wytnij na środku otwór.
Ciasto piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przełóż na nie wiśnie. Do wykonania polewy wykorzystaj potrzebne składniki. Utrzyj śmietankę z cukrem i rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Równomiernie rozprowadź ją na warstwie nadzienia. Górę posyp drobno startą czekoladą, płatkami migdałów oraz ozdób owocami i orzechami. Czekoladowe ciasto wiśniowe gotowe – smacznego! |