|  
 Grupa: Moderator
 
 Posty: 2930 #7666731
 Od: 2018-4-14
 
 | NA CIASTO: 1 duże jajko,
 100 gramów masła w temperaturze pokojowej,
 30 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
 50 gramów orzechów włoskich lub migdałów,
 40 gramów cukru pudru,
 100 gramów mąki pszennej,
 50 gramów mąki ziemniaczanej.
 NA POLEWĘ:
 150 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
 1/4 szklanki śmietanki kremówki,
 50 gramów cukru pudru.NA NADZIENIE:
 2-3 łyżki frużeliny lub dżemu wiśniowego z kawałkami owoców,
 wiśnie z wiśniówki (jeżeli chcesz przyrządzić ciasto „z procentami”).
 DO DEKORACJI:
 płatki migdałów,
 pokruszone orzechy,
 wiśnie,
 bakalie (suszone morele, żurawina, rodzynki)....PRZYGOTOWANIE
 Zacznij od przygotowania spodu czekoladowego ciasta z wiśniami. To szybka i prosta czynność, polegająca na połączeniu i dokładnym zagnieceniu wszystkich składników razem. Tak przygotowaną bazę przenieś no prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wyłóż dokładnie spód i boki.
 
 Jeśli chcesz zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami w formie wianka, to po zagnieceniu przełóż je do lodówki, a po upływie 30 minut rozwałkuj i korzystając ze szklanki lub miski wytnij na środku otwór.
 
 Ciasto piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przełóż na nie wiśnie. Do wykonania polewy wykorzystaj potrzebne składniki. Utrzyj śmietankę z cukrem i rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Równomiernie rozprowadź ją na warstwie nadzienia. Górę posyp drobno startą czekoladą, płatkami migdałów oraz ozdób owocami i orzechami. Czekoladowe ciasto wiśniowe gotowe – smacznego!
 |