wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » FOCACCIA Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Focaccia z pomidorkami i bazylią

  
kotek
24.08.2021 08:11:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7854105
Od: 2018-4-14
Składniki
Ciasto

250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
Dodatki

pomidorki koktajlowe – 8-10 sztuk
duże liście bazylii w ilości takiej samej jak pomidorki
oliwa z oliwek... Wykonanie pizzy
Ciasto na focaccię musi wyrastać dłużej niż dla zwykłej domowej pizzy, więc zarezerwuj przynajmniej półtorej godziny na jej przygotowanie.Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. A następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 40 minut.Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop dość obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy Teraz czas na dodatki, przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe (możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, albo zostawić w całości) Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki… …miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory. Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw pizzę na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła.. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej.
  
Electra09.05.2024 16:00:44
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » FOCACCIA Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny