
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3968096 Od: 2018-4-14
|
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
SKŁADNIKI 2 PORCJE 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru mała szczypta soli 2 łyżki masła DO PODANIA cukier puder truskawki + cukier do musu truskawkowego opcjonalnie borówka amerykańska, serek homogeniowany......PRZYGOTOWANIE Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier i ponownie wymieszać. Białka ubić oddzielnie z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię. Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę, ale nie w całości, tylko odwracać go po kawałku - omlet ma się porozrywać. Po przewróceniu, po ok. 2 minutach smażenia, pokroić te większe kawałki na mniejsze części za pomocą np. silikonowej łopatki. Kawałki omletu poprzewracać jeszcze i obsmażyć z innych stron (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta, w sumie przez ok. 2 minuty). Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem oraz kawałkami truskawek. Część truskawek zmiksować z cukrem i użyć jako sos truskawkowy do omletu. Można też podawać z serkiem waniliowym - homogenizowanym. |