
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5432502 Od: 2018-4-14
| Składniki na drożdżówki z serem i jagodami - łatwe, szybki i przepyszne  zaczyn: 20 g drożdży 100 ml mleka 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej
ciasto: przygotowany cały zaczyn 100 ml mleka 2 jajka 400 g mąki pszennej 100 ml oleju 50 g cukru szczypta solimasa twarogowa: 300 g twarogu półtłustego 100 g cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii łyżka mąki ziemniaczanej
do posypania: 1 i 1/2 szklanki jagód
kruszonka: 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru 70 g mąki pszennej...Przygotowanie dania drożdżówki z serem i jagodami - łatwe, szybki i przepyszne 
Wszystkie składniki na zaczyn i ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki zaczynu i odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki ciasta właściwego przełóż do misy miksera i miksuj do czasu az ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Przykryj misę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej stolnicy na grubość jednego centymetra. Wykrawaj kołka o średnicy 10 cm i przekładaj na wyłożoną papierem blachę, pozostaw na kolejne 20 minut do wyrośniecia. Wszystkie składniki masy twarogowej wymieszaj do połączenia i odstaw do czasu aż wyrosną drożdżówki. Przygotuj kruszonkę: przełóż składniki do naczynia i zagniataj dłonią tak długo, aż masło połączy się z mąką i cukrem i stanie się grudkowatą, nie zwartą masą. Na wyrośnięte drożdżówki nakładaj masę twarogową, posyp ją jagodami i kruszonką. Tak przygotowane drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem. |