
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6199698 Od: 2018-4-14
| Składniki (na około 5 sztuk):
3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (najlepiej górskich) pół szklanki naturalnego jogurtu 3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub więcej do smaku (ewentualnie zwykłego lub brązowego cukru, miodu, słodziku) 1 jajko 2 łyżki wiórków kokosowych garść malin (świeżych lub mrożonych), ewentualnie innych owoców wiórki do posypania...Przygotowanie: W misce umieszczamy płatki owsiane, jogurt, ksylitol lub cukier (ewentualnie miód lub inną substancję słodzącą), jajko, wiórki i maliny (ewentualnie inne ulubione owoce). Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (odradzam pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać), wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte. Muffiny owsiane studzimy na metalowej kratce. Należy je zjeść w przeciągu dwóch dni. |