
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7254602 Od: 2018-4-14
| Składniki na ok 15 niewielkich proziaków
– 0,5 kg mąki pszennej typu 450 lub 500 – 200 ml maślanki lub kefiru – 1 łyżka sody oczyszczonej – 1/2 łyżki soli – 1/2 łyżki cukru....Sposób pierwszy:
1. Mąkę z sodą i solą przeciać na stolnicę. Następnie zrobić wgłebienie i dodać pozostałe składniki.
2. Lekko przesiekać nożem zgarniając mąkę do środka (aby maślanka się nie rozlała).
3. Wyrobić ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy.
4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółka (np. szklanką), przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny.
5. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę).Sposób drugi:
1. Do miski wlać kefir, dodać sodę, sól i cukier, a następnie przesiać część mąki. Przemieszać łyżką lub trzepaczką.
2. Od tej chwili wyrabiać ręką dodając porcjami mąki tyle „ile zabierze”, a zabierze prawdopodobnie nieco mniej, niż 0,5 kg. Ciasto ma być bardzo miękkie i luźne, ale musi się dać przełożyć na stolnicę.
3. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić kółka, przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny.
4. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę).
5. Cieszyć się i zjeść wszystkie póki ciepłe.
6. I koniecznie zadbać o to, żeby masełko płynęło po łakomych paluszkach. |