![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3971441 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 2 PORCJE 300 g filetów z kurczaka (2 małe) sól i pieprz 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki..SOS BALSAMICZNY I TRUSKAWKI 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 2 łyżeczki soku z limonki 1,5 łyżki oliwy extra vergine sól i pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek SAŁATKA garść rukoli z fetą i winegretem.......PRZYGOTOWANIE Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i włożyć do głębokiego talerza. Dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, natrzeć i odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej). Do miski włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać. Można przygotować nieco wcześniej. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę (kurczak powinien już być pokryty ciemnymi paskami) i grillować przez 3,5 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. |