
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5161712 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI
Na ciasto: mąka pszenna
250 gramów olej
1 łyżka woda ciepła
0.5 szklanki sól
1 szczypta Na farsz: zielony groszek
270 gramów świeże listki bazylii
15 gramów natka pietruszki
35 gramów ząbek czosnku
1 sztuka oliwa
75 mililitrów sok z limetki
15 mililitrów migdały
50 gramów parmezan
50 gramów sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta Dodatkowo: masło 82%
2 łyżka ząbek czosnku
1 sztuk cebula
1 sztuk kiełbasa śląska 250gramy.....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz: 1. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto: 2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
6. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem. |