1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » COŚ PRZYDATNE I POŻYTECZNE » MIETA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

mieta

  
kotek
29.04.2020 19:45:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5453305
Od: 2018-4-14
Mięta – rodzaje
Mięta to roślina wieloletnia o zielonych, eliptycznych liściach. Nie jest szczególnie wymagająca w uprawie – lubi wilgotne podłoże i umiarkowane nasłonecznienie. Najbardziej rozpoznawalne odmiany mięty to:

mięta pieprzowa - najpopularniejszy rodzaj mięty w Polsce. Wykorzystywana jest jako przyprawa i dodatek do deserów i koktajli, jako napar leczniczy lub jeden ze składników kosmetyków. Mięta pieprzowa to krzyżówka mięty zielonej i nawodnej,
mięta zielona - ma podobne właściwości do poprzedniczki. Wykorzystywana jest w produkcji past do zębów i gum do żucia,
mięta polna - najczęściej stosowana przy problemach trawiennych.Z mięty najczęściej wykorzystuje się liście i łodygi w nieprzetworzonej formie lub na ich bazie przygotowywane są napary, wyciągi i olejki eteryczne.

Mięta – właściwości zdrowotne
Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci.

W przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdza się napar z liści i łodyg mięty, którą nawet profilaktycznie warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.Według badań, mięta ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z bakteriami, które wywołują dolegliwości układu pokarmowego, a także z Salmonellą, E. coli i gronkowcem złocistym. Wykazuje również działanie uspokajające – herbatę z mięty podaje się również w sytuacjach stresujących.
  
Electra21.02.2025 02:09:25
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » COŚ PRZYDATNE I POŻYTECZNE » MIETA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny