![poziom najwy¿szy i najjaœniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7798445 Od: 2018-4-14
| LISTA SK£ADNIKÓW: Sól 1 ³y¿eczka ziaren gorczycy 2 liœcie laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren goŸdzików Kilka ziaren zielonego kardamonu 1 ostra papryczka 1 kawa³ek kory cynamonu 1 pomarañcza 300g rodzynek 200g cukru trzcinowego 300g s³odkich jab³ek 100g czekolady mlecznej E. Wedel lub czekolady gorzkiej E. Wedel....PRZYGOTOWANIE: 1 Jab³ka umyæ, obraæ i pozbyæ siê gniazd nasiennych. Pokroiæ w kostkê. Poddusiæ z cukrem i ze wszystkimi korzennymi przyprawami oraz posiekan¹ ostra papryczk¹ w rondlu o grubym dnie. Dodaæ rodzynki i nadal dusiæ.
2 Do zawartoœci rondla zetrzeæ skórkê ze sparzonej pomarañczy i wycisn¹æ sok. Nadal dusiæ od czasu do czasu mieszaj¹c.
3 Czekoladê E. Wedel pokroiæ na mniejsze kostki i dodaæ do duszonych owoców. Czekolada mleczna E.Wedel nada s³odszy smak konfiturze, a Czekolada gorzka E.Wedel smak bardziej wytrawny.
4 Po prawie zupe³nym rozgotowaniu wystudziæ i podawaæ na kanapki lub do pieczonych miês. W celu d³u¿szego przechowywania konfiturê nale¿y spasteryzowaæ. |