
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7891317 Od: 2018-4-14
| Według polskiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw symbolizujących apostołów. Nie jest trudno osiągnąć tę liczbę, zwłaszcza jeśli doliczymy do niej wszystkie składniki wigilijnego menu – w tym przystawki, chleb czy kompot z suszu. Dania rybne są jednak niekwestionowanymi liderami świątecznego stołu i to wokół nich skupiają się pozostałe potrawy. Po wiele z nich mamy okazję sięgać zaledwie raz w roku, tym bardziej warto więc zadbać o ich odpowiednie przygotowanie oraz podanie w estetyczny sposób. Doskonały smak i wygląd naszych dań z pewnością zachęci każdego gościa do ich skosztowania. Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć karpia, który jest jednym z symbolów tradycyjnych polskich świąt. Obok karpia przygotowanego w preferowany sposób, wigilijną ucztę często uzupełnia także łosoś, uznawany za jedną z najsmaczniejszych, najdelikatniejszych ryb, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Inną, popularną rybą, którą warto przygotować na wigilijną kolację, jest śledź – ekonomiczny w zakupie, smaczny i łatwy do przygotowania na wiele sposobów. Rybne propozycje warte uwzględnienia na świątecznym stole to także dorsz, mintaj, sola oraz panga. |