
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5857231 Od: 2018-4-14
| Składniki jajka
4 sztuki
papryka czerwona
1 sztuka
ząbek czosnku
2 sztuki
pomidor
3 sztuki
świeże czerwone chili
1 sztuka
oliwa z oliwek
3 łyżki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr
1 łyżka
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr
1 łyżeczka
natka kolendry
1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorem
1 pęczek....Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Sparz pomidory, w tym celu wytnij z nich szypułkę a spód pomidora delikatnie nadetnij na krzyż. Pomidory umieść na około 10 sekund we wrzątku a następnie w zimnej wodzie. Z pomidorów usuń skórkę przekrój je na pół usuń środek. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę pokrój cebulę dymkę i paprykę. Posiekaj szczypior, czosnek chili i kolendrę.
Szakszuka - Krok 1 Krok 2 Na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek chili i cebulę dodaj paprykę smaż wszystko razem dłuższą chwilę. Dodaj pomidory , kolendrę, słodką paprykę,szczypior i kmin rzymski . Wszystko razem dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli.
Szakszuka - Krok 2 Krok 3 Podsmażone warzywa, rozłóż do małych naczynek. Do każdego naczynia wbij jajko. Całość wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 10 minut. Danie można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.
Szakszuka - Krok 3
|