
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6627157 Od: 2018-4-14
| Smażony karp z cebulką składniki:
500g filetów z karpia (można też kupić gotowe dzwonki) 1 łyżka masła do smażenia olej rzepakowy do smażenia 1 cebula mąka do opanierowania sól ,pieprz ,papryka mielona słodka natka pietruszki do oprószenia...Karpia należy wymoczyć w mleku ,można tez obłożyć cebulą i skropić sokiem z cytryny .Z karpia pozbywamy się ewentualnych łusek oraz obcinamy płetwy. Rybę porządnie opłukać wodą ,aby pozbyć się śluzu . Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami Kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm .Ponownie skropić sokiem z cytryny. Rybę przełożyć do czystego pojemnika ,zamknąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny .Po tym czasie ponownie osuszyć rybę .Następnie solimy ,pieprzymy i posypujemy papryką do smaku . Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem ,obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor . Cebulkę pokroić w piórka ok 0,5 cm i zeszklić na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się ryba. Doprawić troszkę solą i pieprzem. Gdy cebulka się zeszkli dodać usmażoną rybę i jeszcze chwilę razem smażyć ok 3 minuty . Przed końcem na chwilę smażyć pod przykryciem. Rybkę podać z posiekaną pietruszką. |